Светски дан физиотерапеута, 8. септембар  србски физиотерапеути су обележили у Клубу физиотерапеута који је овог пута организован у свечаној сали Зептер компаније. У пријатној атмосвери причало се о актуелној теми овогодишњег међународног дана физиотерапеута – реуматске болести и реуматоидни артриритис. Реуматске болести нису само јавноздравствени проблем у Србији, већ и то шири здравствени проблем, те није случајно што је ове године Светска конфедерација изабрала овај здравствени проблем као тему међународног данафизиотерапеута.

На светски дан физиотерапуета подсетили смо све свих оних са којима се дружимо током читавог њиховог живота и наше праксе. „Од РА се не умире, али се са њиме умире“, звучи страшно, али је иситинито.

Данас у Србији од реуматских болести болује преко 70.000 људи или сваки 10-ти њен становник. У Европи још је аларматнији број-сваки 4-ти становник болује од РА.

Да је реуматоидни артритис озбиљан јавно здравствени проблем показује и публикација „Национални водич добре клиничке праксе за реуматоидни артритис“ који је издало Министарство здравља Србије 2013.године, а који је израђен  у сарадњи са Инситутом за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ (који смо преузели у целини и објавили на сајту ДФС-а).

У својој пракси физиотерапеути свакодневно решавају проблеме који настају као последица реуматских болести, па и РА. Приступ пацијенту је инидивдуалан. Физиотерапеут у сарадњи са члановима рехабилитационог тима доживотно решава проблеме које доноси реуматоидни артритис. Зато је он(а) најбољи пријатељ(ица) сваког који болује од РА.

Веома је важна рана дијагностика и доступност терапије биолошким лековима, која на жалост још увек није постигнута у пуном обиму у Србији. Зато су ту физиотерапеути ту да помогну својим препорукама и лечењем. А препорука се односи на континуитет примењивања програма физикалне  терапије прилагођење фази болести и тегобама које она носи. Такође, се препоручују преветивни физикални програми, без обзира да ли су тегобе у погоршању или не. Пракса је показала добре резултате. Рана дијагностика, примена медикамента и програма физикалне терапије су кључ живљења са РА. Овај триас је значајно смањио број РА пацијената у трећој и четвртој фази болести, за последњих 20 година (искуства двадестогодишње праксе на Клиници за реуматологију ВМА).

Палета физикалних агенаса је велика, као и палета медикамената који се примењују у свим фазама РА. Ту су медикаменти (лекови, креме,гелови, спрејови), помагала која олакшавају свакодневни живот и апарати физикалне медицине.

У примени палете физикалне агенаса физиотерапеутима свестрано помаже медицинска подршка физиосарадника који обезбеђује доступност ове палете средстава за медицинско збрињавање.

У низу палете физикалних агенаса јесте и Биоптрон лампа, помоћу које се примењује поларизована сунчева светлост у циљу смањења болова у мишићима и зглобовима током РА. Поларизована сунчева светлост повећава ресорптивност коже, те је апликација антиреуматских гелова и крема много боља, него када се уобичајено апликују на кожу. Поред тога овакава примена могућа је и у кућним условима, што додатно смањује тегобе, али и трошкове лечења.

Све време физиотерапеути Србије активно учествују у смањивању тегоба појединаца и друштва од РА. У томе им свестрано помажу физиопартнери и остале рехабилитационе колеге.

ДФС активно сарађује са Удружењима медицинских реумапрофесионалаца и Удружењима реумапацијената, чиме се постиже доступност информација значајних за превентиву и лечење реуматских болести. У том смислу планирано је да се и 12. октобра 2022. године организује радни састанак физиотерапеута и  реумаколегама како би помогли РА суграђанима.

Извештај о обележавању међународног дана физиотерапеута припремила вфт Невена Обрадовић (Клиника за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА)