Национална асоцијација физиотерапеута Србије  се придружује обележавању Светског дана особа са повредама кичмене мождине. Овог дана скреће се пажња јавности на инвалидности коју доносе повреде кичмене мождине.

Међународно друштво за спиналне повреде (ISCoS) је 5. септембра 2017. године почело је да обележава СЦИ дан, како би се подигла свест јавности о стварању предуслова за укључивање у свакодневни живот друштвене заједнице повређених са инвалидитетом кичмене мождине.

Повреде кичмене мождине најчешће настају у саобраћајним несрећама, те је јако важна њихова превенција у смислу поштовања саобраћајних прописа, смањења брзине вожње, везивање појаса, итд.).

Према статистичким подацима Агенције за безбедност саобраћају Србије током периода 2017.-2023. било је преко 16500 повређених у саобраћају. Само током 2022. године преко 553 је изгубило живот, а 3 300 остало са тешким телесним повредама.

Колико су тешке телесне повреде које доносе повреде кичмене мождине знају и физиотерапеути. Последице осећају и повређени и породица и друштво. Дакле, сви, па је веома важно подизати свест јавности о опасностима које доноси несавестан саобраћај.

Физиотерапеути се активно придружују обележавању Дана особа са повредама кичемене мождине.

У својој пракси активно рехабилитатно помажу особама са повредама кичмене мождине. Заједно са њима пролазе кроз тешке тренутке повратка у живот. Како би се што више олакшало важан сегмент је превенција повреда кичмене мождине.  У том смислу, у припреми је Водич добре физио праксе особа са повредама кичмене мождине.